در این آموزش طراحی لوگو، به بررسی نقش روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو می پردازیم. رنگ ها در جای جای اطراف ما وجود دارند. چه ما متوجه آن ها باشیم یا نباشیم، آن ها یک نقش مهم را در زندگی همه ی ما ایفا می کنند. رنگ های زرد یا قرمزی که در چراغ راهنما توجه ما را جلب می کنند، علتی دارد. در هنگام خرید کردن نیز، موادی که بسته بندی رنگارنگ تری دارند، بیشتر مورد توجه مایند.
رنگ ها همچنین راه خود را در زبان نیز باز کرده اند؛ مثلا دو ضرب المثل seeing red، برای وقتی که یک شخص عصبانی است یا feeling blue، برای وقتی که شخص افسرده است، از این موارد است. چرا که رنگ ها به احساسات و حالات ما متصل اند و این ها به هم وابسته اند.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو
حال، نوبت به این می رسد که معنی و مفهوم تعدادی از رنگ ها را بررسی کنیم:
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ قرمز
این رنگ بسته به محیطی که از آن استفاده می شود، می توانند تصویر گر مفاهیم متفاوتی باشد. چون در آتش نیز قرمزی وجود دارد، می تواند بیانگر گرمی، یا خطر باشد. از آنجا که قرمز همچنین رنگ خون نیز هست، به عنوان یک رنگ انرژی بخش و همراه با سر زندگی نیز شناخته می شود.
معانی دیگر: در بعضی فرهنگ ها، قرمز بیانگر اقبال خوب و موفقیت است و رنگی است که عروس ها در روز عروسیشان می پوشند. در دنیا، رنگ قرمز همراه با حرکات سیاسی بوده است و سمبل بسیار از انقلاب هاست.
در برندینگ: قرمز معمولا تداعی گر قدرت، اعتماد به نفس و نیروست و رنگ است که به صورت واضح و زیاد قابل مشاهده است.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ نارنجی
نارنجی نیز رنگ آتشین دیگری است. نارنجی، ترکیبی از گرمی قرمز و سرزندگی زرد است که تداعی گر فعالیت، انرژی و خوش بینی است. نارنجی همچنین با رنگ محصول و فصل پاییز نیز همخوانی دارد.
معانی دیگر: در هند، یک حالت از رنگ نارنجی، رنگ مقدسی است. در ژاپن نیز نارنجی بیانگر عشق است.
در برندینگ: نارنجی معمولا بیانگر جوانی و خلاقیت در طراحی است. طلا نیز که حالتی از نارنجی یا زرد است، نماد کیفیت و لوکس بودن است.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ زرد
رنگ زرد، رنگ پرتو های خورشید است. معمولا، رنگ زرد بیانگر خوش حالی، سر زندگی، دوستی و تازگی بهار است. همچنین در مواقعی می تواند بیانگر تذکر و احتیاط نیز باشد.
حالات خاصی از رنگ زرد (به خصوص زرد مایل به سبز یا رنگ زرد desaturated)، می تواند بیانگر مریضی یا عدم خوش حالی باشند.
معانی دیگر: در بعضی فرهنگ ها، زرد می تواند بیانگر وفاداری یا کیفیت بالا باشد. در بعضی دیگر از فرهنگ ها، رنگ زرد می تواند تداعی گر سوگواری باشد.
در برندینگ: رنگ زرد ساده و خالص، برای جلب توجه کردن، بسیار موثر است. اما می تواند چشم ها را اذیت کند یا حتی مشاهده ی آن سخت باشد.(به عنوان مثال، رنگ سفید بر روی پس زمینه ی زرد). پس با دقت از این رنگ استفاده کنیم.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ سبز
رنگ سبز، رنگ طبیعت است، سیاره ی زندگی و رشد کردن است. این رنگ، معمولا تداعی گر سلامتی، تازگی یا یک کیفیت کاملا طبیعی است. سیز تیره، می تواند تداعی گر ثروت (یا هر چیزی که به پول ربط دارد) و پایدار بودن است.
معانی دیگر: در دین اسلام، سبز رنگ مقدسی است.
در برندینگ: برند یا محصولی که حال و هوای طبیت، سلامت، چیز قابل تحمل و محیط دوستانه و ارگانیک را دارد، معمولا از رنگ های الهام گرفته از طبیعت مثل سبز و قهوه ای استفاده می کنند.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ آبی
رنگ دریا و آسمان است. آبی، معمولا بیانگر صلح، کیفیت تمیز و ساده است. آبی در مقابل رنگ های گرم و پر انرژی قرار دارد و یک رنگ با آرامش و آرامی است. در بعضی موارد، می تواند بیانگر غمگینی و افسردگی باشد.
معانی دیگر: در بعضی فرهنگ ها، آبی می تواند بیانگر محافظ در مقابل شیطان باشد. به خاطر ارتباط آن با آسمان ها، آبی می تواند بیانگر زندگی جاودانه باشد.
در برندینگ: در برندینگ، آبی به طور عمده استفاده می شود و یکی رنگ های تطبیق پذیر است. معمولا از آن به طور عمده و برای به تصویر کشیدن اعتماد، امنیت و مقاومت استفاده می شود. رنگ آبی تیره، از آنجا که می تواند بیانگر جدی بودن، محافظه کار بودن و حرفه ای بودن است، می تواند یک انتخاب مناسب در هنگام طراحی برای یک شرکت باشد.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ بنفش
رنگ بنفش، معمولا تداعی گر وفاداری، شکوه و شرف است. این رنگ، همچنین می تواند معنی چیز های سری یا مذهبی نیز باشد.
معانی دیگر: در بسیاری از فرهنگ ها، بنفش بیانگر ثروت یا اشرافی بودن است. در بعضی دیگر از فرهنگ ها، بیانگر عزاداری و سوگواری است.
در برندینگ: بنفش های تیره تر، معمولا بیانگر لوکس بودن هستند. در حالی که رنگ های روشن تر از بنفش، می توانند بیانگر کار های زنانه یا بچه گانه باشند.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ سیاه
رنگ سیاه نیز همانند رنگ قرمز، می تواند معانی بسیار زیادی که گاها با هم در تناقض اند، داشته باشد. رنگ سیاه می تواند بیانگر قدرت، لوکس بودن، سطح بالای مهارت و اختصاصی بودن باشد. از طرف دیگر، رنگ سیاه می تواند تداعی گر مرگ، امور شیطانی، یا امور سری باشد. در لباس ها، رنگ سیاه، بیانگر رسمی بودن یا عزاداری است.
معانی دیگر: در بعضی فرهنگ ها، رنگ سیاه یک رنگ مردانه است. در بعضی دیگر از فرهنگ ها، بیاتگر تولد مجدد است. در بعضی دیگر از فرهنگ ها، بیانگر جادو، خرافات یا بد شانسی است یا می تواند بیانگر چیز غیر قابل شناسایی باشد.
در برندینگ: رنگ سیاه آن قدر زیاد استفاده شده است که معمولا یک رنگ بی طرف شناخته می شود. با این حال، بسته به جایی که از آن استفاده می شود، می تواند تداعی گر یکی از معانی بالا باشد.
بسیاری از طراحی ها به طور ساده، فقط سیاه و سفید هستند. رنگ ها همیشه در مقابل پس زمینه ی سیاه، روشن و درخشان و شدید دیده می شوند.
روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو : رنگ سفید
رنگ سفید، رنگ نور و برف است. این رنگ معمولا تداعی گر فقر، بی گناهی، خوبی، کامل بودن است. اما این رنگ می تواند به عنوان بی باری و بی حاصلی نیز استفاده شود.
معانی دیگر: در چین، سفید رنگ عزاداری است. در بسیاری از فرهنگ ها این رنگ بیانگر صلح است. پرچم سفید نیز بیانگر تسلیم شدن است.
در برندینگ: رنگ سفید، معمولا بیانگر صاف و ساده و تمیز بودن در طراحی مدرن است. طراحانی که طرفدار طرح های تجملی در طراحی نیستند، از این رنگ زیاد استفاده می کند.
رنگ ها در طراحی:
اضافه کردن رنگ ها به طراحی، چیزی بیشتر از انتخاب 2 یا 3 رنگ و قرار دادن آن ها در کنار هم است. اضافه کردن رنگ ها به طراحی، ربط بسیار زیادی به تعادل دارد. هر چه رنگ ها بیشتری به طراحی اضافه کنیم، به دست تعادل بین آن ها نیز سخت تر خواهد بود.
یک راه آسان تر برای فکر کردن به این مفهوم با تقسیم رنگ ها به دو دسته ی رنگ های اصلی و رنگ های فرعی انجام می گیرد. رنگ های اصلی، رنگ هایی هستند که بیشتر دیده می شوند و بیشتر در طراحی ما مورد استفاده قرار می گیرند. در حالی که یک یا چند رنگ فرعی می توند در طراحی ما مورد استفاده قرار گیرد و تاثیر رنگ های اصلی را متعادل کند.
توجه به این که این رنگ ها چطور با هم فعل و انفعال دارند، مقدار تضاد (contrast) بین رنگ ها، خوانا بودن متن ها ، چطور بعضی رنگ ها وقتی در کنار بعضی دیگر از رنگ ها قرار می گیرند، باعث می شوند که این رنگ ها چطور به نظر برسند و اینکه ترکیب رنگ ها چه مودی تولید می کند، به ما کمک می کند که بهترین ترکیب رنگ ها را برای طراحی مان پیدا کنیم.
یک قاعده ی کلی در هنگام طراحی که برای وقتی که از 3 رنگ برای طراحی استفاده می کنیم، به قاعده ی 60-30-10 معروف است. که به این شکل است که رنگ اصلی مان 60% محیط را می گیرد در حالی که از دو رنگ فرعی دیگر نیز با نسبت های 30% و 10% نیز استفاده می کنیم.
یک مثال از این حالت: یک مرد در کت و شلوار. کت و شلوار، 60% را فرا می گیرد؛ پیرهن او 30% و کراوات او 10% از لباس های او را شامل می شود.
راه دیگر راحت و متعادل استفاده کردن رنگ ها در طراحی، این است که از shadeها و tintها استفاده کنیم. (یعنی حالات روشن تر و تیره تر از رنگ ها انتخاب شده). با استفاده از این روش، می توانیم از رنگ های بسیار متفاوتی استفاده کنیم بدون اینکه طرحمان بسیار رنگارنگ و سبک به نظر برسد.
آماری از نقش روان شناسی رنگ ها در طراحی لوگو ، در بازار و برندینگ:
شناخت یک برند توسط مردم، بسیار به رنگ های آن ربط دارد. مثلا شرکت های facebook, coca-cola,… از این دسته اند.
مطالعات نشان داده است که قضاوت اولیه ی مردم درباره ی محصولات، به رنگ های این محصولات مربوط است. (این ارتباط حدود 60 تا 90 درصد است.) و این 60 تا 90 درصد، فقط به رنگ ها به تنهایی مربوط است و نه چیز دیگر. که به این معنی است که در طراحی، رنگ ها نه تنها اثر هنری به طرح می دهند، بلکه یک انتخاب تجاری مهم محسوب می شوند که بر همه چیز از درک مشتری از برند تا فروش محصولات تاثیر گذار است.
وقتی که می خواهیم رنگ ها را در طرحمان به کار ببریم، هیچ قاعده ای نیاز نیست رعایت کنیم. چیزی که بیشترین اهمیت را دارد، این است که خود رنگ را به درستی انتخاب کنیم و چطور آن را در طراحی به درستی به کار بریم. برای الهام گیری بیشتر، از سایت brandcolors.net بازدید کنید.
منبع: با ترجمه و تلخیص از canva
همین الآن لوگوی خود را سفارش دهید: